A mintegy 3300 tagvállalattal rendelkező VDMA (Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau e. V.) kimutatása szerint az ágazatban 1,03 millió volt a foglalkoztatottak száma június végén.

Ralph Wiechers, a VDMA vezető közgazdásza szerint az ágazat hatalmas terheit tekintve az állásvesztés mérsékelt, és ez elsősorban a részmunkaidős foglalkoztatásnak köszönhető. "Olaf Schoz pénzügyminiszter a helyes úton jár a részmunkaidős foglalkoztatási program 24 hónapra meghosszabbításának a javaslatával" - jegyezte meg.
Az erősen exportorientált ágazatban a foglalkoztatottaknak bő egyharmada dolgozott részmunkaidőben július elején. A részmunkaidősök száma a júniusi 354 ezerről 378 ezerre emelkedett ugyan, de ezzel együtt is jóval elmarad a korábbi hónapokra jellemzőtől. "A be nem töltött állások száma a felére csökkent a tavalyihoz képest" - mondta Wiechers.
A gépipar nehézségei elsősorban a koronavírus-válságnak tulajdoníthatóak, ami az év első felében a megrendelések 16 százalékos csökkenését idézte elő. Különösen az exportkereslet esett vissza. A kereskedelmi konfliktusok negatív hatása már a múlt évi teljesítményt is megterhelte.
(Forrás:gepjarmuszektor.hu, mti/Fotó:mti, pixabay)